درباره درد دندان بدانید.

انتشار : 1399/06/23 بازدید : 332

دانستنیهای دندان درد

امیدوارم هیچ وقت تجربه نکرده باشید اما حتما شنیده اید که یکی از بدترین و عاجز کننده ترین دردها، دندان درد است شاید به همین خاطر است که اورژانس های دندانپزشکی شبانه روزی، زیاد شاهد مراجعه افرادی هستند که درد دندان، نیمه شبی امانشان را بریده و برای پیدا کردن راه حل و درمانی، دست به دامن دکتر و درمانگاه شده اند و صد البته اغلب این افراد قبل از مراجعه به دندانپزشک چند تا راه حل خانگی را برای تسکین دردشان امتحان کرده اند.

از گذاشتن پیاز پای دندان ها گرفته تا خوردن انواع و اقسام آنتی بیوتیک ها و مسکن ها و گاهی نیز کارهای خطرناکی مثل گذاشتن آسپرین بر روی لثه های دندان ها را آزمایش کرده اند، اما دست آخر به این نتیجه رسیده اند که بد نیست سری هم به دندانپزشک بزنند. در میان این درمان های خانگی، مصرف خودسرانه داروها خطرناک است و خصوصا قرار دادن آسپرین بر روی لثه ها ممکن است به علت خاصیت سوزانندگی شدید آن، باعث ایجاد زخم های عمیق و شدیدی در لثه شود و باید از آن اجتناب کرد.

شخصی که دچار دندان درد است ممکن است این علامت ها را تجربه کند:

درد شدیدی که ممکن است لحظه ای و یا مدام باشد.

درد دندان اغلب با خوردن یا نوشیدن مایعات سرد یا گرم شدید تر می شود.

گاهی اوقات درد با دراز کشیدن شخص شدیدتر می شود.

چرا درد؟

اغلب وقت ها علت درد دندان به خود دندان یا بافت های دور و بر آن برمیگردد مثل این عوامل:

پوسیدگی ها

آبسه ها که در واقع عفونتی در اطراف دندان یا لثه هستند.

خرده های غذایی که بین دندان ها یا لثه گیر افتاده اند.

ضربه هایی که به صورت یا دندان وارد شده است.

شناخت دردهایی که به دندان مربوط می شود و درمان آنها، معمولا به کمک دانسته ها و آموخته های یک دندانپزشک قابل بررسی و انجام است اما گاهی ممکن است بیماری ها و ناراحتی هایی در مناطق دیگر بدن اتفاق بیفتد که درد آن در ناحیه فک و دهان احساس شود. این ها مثال هایی از دردهای نواحی مختلف بدن هستند که ممکن است به صورت راجعه در ناحیه دندان و دهان احساس شود:

آنژین صدری: یا به قول خودمان همان درد ناحیه قفسه سینه که منشا قلبی دارد. به عبارتی اگر خون کافی به ماهیچه های قلب نرسد ابتدا دردهایی در ناحیه قفسه سینه و گاهی در جاهای دیگر مثل کتف، قفسه سینه و گاهی در جاهای دیگر مثل کتف، شانه و حتی فک و دهان احساس می شود و اگر به این دردها بی توجه بمانیم احتمال ادامه مشکل قلبی و گاهی خطر سکته وجود دارد. این دردها معمولا با تنگی نفس، تهوع و استفراغ همراه هستند.

مشکل های مفصل گیجگاهی فکی: مفصلی در ناحیه ای نزدیک گوش که محل اتصال فک های بالا و پایین است به نام مفصل گیجگاهی، فکی معروف است. اگر مشکلی در کارکرد این مفصل ایجاد شود، ممکن است دردهایی در ناحیه فک و دهان را به همراه داشته باشد.

سینوزیت: اگر بافت داخل سینوس ها ملتهب یا عفونی شود (خصوصا در فصل هایی که آلرژی شایع تر است) دردهایی ایجاد می شود که در ناحیه صورت احساس می شود و گاهی اوقات خیلی به دندان درد شبیه است.

سرطان ها: سرطان های ناحیه صورت و حتی سرطان هایی که در نواحی نزدیک صورت اتفاق می افتد، ممکن است دردهایی شبیه دندان درد ایجاد کند.

با توجه به وقایع خطرناکی مثل احتمال بروز سکته قلبی و گاهی سرطان ها و ایجاد علائمی که گاهی با یک دندان درد ساده اشتباه گرفته می شود لازم است که دردهای ناحیه فک و صورت را جدی بگیریم و برای بررسی مرتب و معاینات دندانپزشکی مراجعه کنیم. در ادامه برای آشنایی بیشتر مطالبی درباره انواع دردهای دندانی و درمان های احتمالی آنها، ارائه می شود. یادآور می شویم این اطلاعات تنها برای آشنایی بیشتر شما با دردها و درمان های دندانی است. این اطلاعات را به دست آورید اما از خود درمانی بپرهیزید و تشخیص و درمان نهایی را با مراجعه به دندانپزشک به او بس

1) آیا این علائم را احساس می کنید:

درد بسیار شدید

دندانی که به نظر بلند تر از دندان های دیگر می آید یا از جایش بلند شده.

دندانی که لق است.

دندان دردی که شب ها شدیدتر می شود.

اگر جواب مثبت است: سریعا و بدون اتلاف وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. احتمالا درد شما به دلیل وجود یک آبسه یا عفونت شدید دندانی یا لثه ای است. درمان چنین دندانی معمولا درمان ریشه دندان یا کشیدن دندان مبتلا است. انتخاب نوع درمان بستگی به نوع دندان و میزان پوسیدگی آن دارد و دندانپزشک به صورت موردی در این باره تصمیم می گیرد.

2) آیا درد شما قطع و وصل می شود یا آیا دندان شما به شدت به سرما و گرما حساس است و دردتان تا چند دقیقه پس از شروع تحریک سرما یا گرما طول می کشد؟

اگر جواب مثبت است: احتمالا علت درد وجود یک پرکردگی یا پوسیدگی خیلی عمیق است که اعصاب داخل دندان شما را تحریک کرده است. دندانپزشک معمولا پوسیدگی یا پرکردگی قدیمی را بر می دارد. اگر نیاز باشد درمان ریشه دندان انجام می شود در غیر این صورت موادی برای کاهش حساسیت در دندان قرار داده شده و یک پرکردگی جدید و کامل بر روی دندان صورت می گیرد.

3) آیا به تازگی (در عرض چند هفته گذشته) دندانپزشک یکی از دندان های شما را پر کرده است؟

اگر جواب شما مثبت است و درد شما فقط هنگام جویدن اتفاق می افتد ممکن است علت دندان درد، بلند بودن پرکردگی جدیدتان باشد. به دندان پزشک تان مراجعه کنید تا در صورت لزوم آن را اصلاح کند اما اگر درد شما به دنبال تحریک هایی مثل سرما اتفاق می افتد، باید بدانید که حساسیت دندان بعد از پرکردگی بسیار شایع است و به مرور زمان (در عرض چندین هفته) بهبود پیدا می کند. تنها اگر درد شما شدیدتر شده است آن را با دندان پزشکتان مطرح کنید.

4) آیا درد شما در هنگام خوردم چیزهای سرد یا شیرین اتفاق می افتد و در عرض چند ثانیه از بین می رود؟

اگر جواب شما مثبت است، احتمالا درد شما به علت ایجاد پوسیدگی ثانویه در زیر یک پرکردگی یا وجود یک ترک در دندان است. یک دلیل دیگر برای ایجاد چنین دردی دندان هایی هستند که قسمت هایی از ریشه آنها به دلیل تحلیل لثه و یا مسواک زدن نادرست به محیط دهان آشکار شده و حساس هستند. دندانپزشک ممکن است دندان های دچار پوسیدگی یا ترک را به کمک ترمیم یا روکش اصلاح کند. اگر پوسیدگی دیده نشود و تنها حساسیت دندانی علت درد باشد، خمیردندان های ضد حساسیت پیشنهاد می شود و یا ناحیه ای از ریشه دندان که دهان آشکار شده و عامل حساسیت است به کمک جراحی لثه پوشانده می شود.

5) آیا درد شما وقتی اتفاق می افتد که چیزی را می جوید؟

اگر پاسخ مثبت است. احتمالا در دندان شما یک شکستگی یا ترک اتفاق افتاده است. این گونه دندان ها معمولا به کمک درمان ریشه و یا قرارگیری یک روکش انجام می شود. گاهی اوقات این گونه دردها به علت سینوزیت نیز اتفاق می افتد که برای بررسی بیشتر با یک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت می شود.

پوسیدگی دندان نیز یکی از شایع ترین علت های درد دندانی است و توسط دندانپزشک تشخیص داده می شود. مراقب باشید این علائم همیشگی نیستند و گاهی مجموعه ای از علامت ها ممکن است یک بیماری دندانی را اعلام کند. گاهی اوقات هم مشکلات بسیار شدیدی در یک دندان پیش می آید و حتی پوسیدگی دندانی تا مرحله رسیدن به عصب پیش می رود اما صاحب دندان، دردی را احساس نمی کند. بنابراین لطفا برای رسیدگی به دندان هایتان منتظر اعلام و فراخوان درد، شکستگی و یا سوراخ های دندان نمانید و برای پیشگیری از مشکلات شدید و صرف هزینه های گزاف درمانی، به طور مرتب، برای معاینه به دندان پزشکتان سری بزنید.